Musiikki

2018 Elämää juoksuhaudoissa

Kipuilin ensisinkkuni kanssa pitkään. Halusin sen olevan jotain erityistä. Kieltäydyin kymmenistä biisitarjouksista. Luotin, että sen tietää kyllä, kun oikea laulu osuu kohdalleni. Sitten kohtasin laulun Elämää juoksuhaudoissa. Sivuutin valssina tunnetun sovituksen ja pysähdyin tekstin äärelle. Se kosketti, herkisti ja raastoi sydäntäni. Tiesin saman tien, että tässä se on. Sovituksessamme riisuimme kaiken ylimääräisen tehden siitä tyrmäävän dramaattisen. Halusin antaa tilaa upealle tekstille ja kauniille alkuperäissävellykselle. Ensisinkkuni on kunnianosoitus sotiemme veteraaneille, jotka taistelivat vapautemme puolesta.

Kuuntele ja nauti
 

2020 Fantasiaa

Koska ensisinkkuni oli sielua riipivä tulkintaan ja tarinaan perustuva teos, toisesta sinkusta halusin aivan jotain muuta, tanssillisen pop-iskelmän. Olen pienestä asti seurannut intohimoisesti euroviisuja. Tiesin jo musiikkipolkuni alussa, että tulen joku päivä tekemään jotain euroviisuihin liittyvää. Olen aina pitänyt Ami Aspelundin Fantasiaa kaikkien aikojen parhaimpana suomalaisena euroviisuna. Vuosi oli sama kuin syntymävuoteni, 1983. Erinäiset merkit suorastaan kutsuivat minua tarttumaan tähän lauluun. Halusin päivittää sen 2000-luvulle ja varmistaa, että laulu soi myös tällä vuosituhannella. Sinkkuni saama ylistävä palaute Ami Aspelundilta itseltään sinetöi, että päätökseni oli oikea. Omistan sinkkuni laulun säveltäjälle Kari Kuusamolle ja sanoittajalle Kaisu Liuhalalle, jotka molemmat menehtyivät vuoden 2020 aikana.

Kuuntele ja nauti

2020 Ikuisesti

Olen tehnyt urallani paljon kirkkokonsertteja eri seurakunnissa ympäri Suomen läpi kalenterivuoden. Minulle on ollut luonnollista ja itsestään selvääkin, että kun laulan kirkoissa, laulan hengellistä musiikkia. Haaveenani on ollut ylistyksellinen gospel-levytys mahtipontisen isolla kokoonpanolla. Ikuisesti-sinkkuni myötä tuo harras haaveeni kävi toteen. Ikuisesti on omistettu edesmenneelle Tyyne-mummulleni. Tyyne oli paitsi mummu niin myös pienen pojan suuri sydänystävä ja roolimalli. Hänen sylinsä oli aina avoin ja lämmin minulle.

Kuuntele ja nauti

2022 Juurrutan itseni irti

Miten voisi lyhyesti, jopa nokkelan leikitellen, sanoa maailman kauneimmalla suomen kielellämme laulun koko ydinsyyn ja -aiheen? Ehkä olet ollut joskus tilanteessa, jossa sinun hartiapankkisi kantokyky on saavuttanut kivun ääriasteen, ja on vain vedettävä raja? Ehkä sinun on pitänyt repiä ja riuhtoa itsesi irti juurineen niin, ettei kuivaan ja elinkelvottomaan maaperään ole jäänyt jälkeäkään sinusta? Ehkä sinun on ollut kuitenkin pakko samanaikaisesti juurruttaa riutuneet mutta elämännälkäiset juuresi uuteen maaperään, koska et enää milloinkaan halua palata entiseen, olla suunnaton, surullinen ja maailmalle näkymätön? Kenenkään ei tarvitse tyytyä toisen sinulle sanelemaan osaan. Kaikki tämä on kiteytetty kolmeen sanaan: Juurrutan itseni irti.

Kuuntele ja nauti

Lauluissasi ja äänessäsi soi koko elämänkirjo. Osaat kertoa uskottavasti surusta ja luopumisesta, toisaalta aidosti rakkaudesta. Lohdutat ja luot toivoa kuulijoillesi.